Houtsnip

Scolopax rusticola

Eurasian WoodcockInfo:
Uitgeputte houtsnip op de trek. Uitrustend op een betonblok op de zuidpier (+/- 1km buiten strandlijn).

Exhausted migrant Eurasian woodcock, resting on harbour pier concrete block.

Plaats/Site: Ijmuiden haven/harbour, Netherlands
Datum/Date: 2/11/2008

Info:
Uitgeputte houtsnip op de trek. Uitrustend op een betonblok op de zuidpier (+/- 1km buiten strandlijn).  Detail verenpatroon
Exhausted migrant Eurasian woodcockbird, resting on harbour pier concrete blocks. Detail of plumage

Plaats/Site: Ijmuiden haven/harbour, Netherlands
Datum/Date: 2/11/2008

Sporen in de sneeuw / Tell tale in the snow

Sneeuw is niet ieders vriend. Zeker niet van een hongerige houtsnip op zoek naar voedsel .....overdag..... in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Hun anders zo betrouwbare prachtige bruine schutkleuren steken dan plotseling donker af tegen het witte sneeuwdek. Zij blijven nog beschut en onopvallend wanneer zij stil zitten, in dekking tussen takken of naast een donkere stam. Maar zeker niet meer als de snip open over het sneeuwdek rondscharrelt. Voor roofvogels is  zo'n houtsnip dan een zeer opvallende en bovenal zeer begeerde prooi.

Lopend op een pad viel mijn oog op die paar donkere kleine veertjes op de sneeuw. En dan, direct daarnaast op die paar grotere veren (foto onder). Onmiskenbaar de tekening en de kleuren,....... van een houtsnip. En dan bijzonder, .......dat kuiltje in de sneeuw met onderin ook een paar veertjes en die licht roodbruine verkleuring, ....door bloed zo te zien.
Hier heeft een alerte roofvogel (havik, sperwer, of buizerd) een houtsnip gegrepen. En dan zie en herken ik pas die subtiele contouren in de sneeuw, aan weerszijden naast dat kuiltje. Afdrukken van vleugels, met die kenmerkende kromming en breedte. Met zelfs de contouren van de veren (handpennen) van de rechter vleugel. En met een perfect scherpe afdruk van de kenmerkend lange snavel. Deze onfortuinlijke  houtsnip is door de roofvogel geslagen en daarbij met de borst in de sneeuw gedrukt. En blijkbaar met vleugels gespreid, op het moment van de slag.

Behalve die perfecte enkele en complete afdruk, is er in de sneeuw geen andere verstoring te zien. Geen sporen van enige vervolg bewegingen. Sporen die je zou verwachten bij enige worsteling tussen beide vogels, en als de houtsnip ter plaatse zou zijn geplukt.  Het lijkt erop dat de roofvogel de houtsnip heeft gegrepen en direct met prooi is weggevlogen. Mogelijk zelfs in één vloeiende stootvlucht gegrepen. Dan is dat beetje bloedverkleuring onder in de kuil ook direct in de slag ontstaan. Een kleine bloeding direct al bij de slag. Die verwacht je alleen bij de zeer krachtige impact van de diep penetrerende klauwen ......van een havik.

Zo mooi en boeiend,....het lezen van sporen in de sneeuw.

Het enige plukje van drie grotere veren van de geslagen houtsnip. Een plukje, uitgerukt in de klap van de stotende slag van, meest waarschijnlijk, een havik.

Using Format