Slechtvalk

Peregrine falcon
Plaats/Location: Vogelenzang, kerktoren/church tower
Datum/Date: 18/08/2019

'BSK'

Op een dag, 13 augustus 2019, zag ik hem daar. Deze jongeman slechtvalk. In het dorpje Vogelenzang, op de kerk. De kerk die ik dagelijks op mijn vroege ochtendwandeling met de hond passeer. Nooit eerder had ik er een slechtvalk gezien, dus klopte mijn vogelaars hart op slag een slag harder. Dacht even aan direct teruggaan om mijn camera te halen. Maar besloot na een poosje kijken, om toch eerst m'n  honden rondje te doen. Vurig hopend dat hij er bij terugkomst nog zou zitten. En zo gebeurde ook.

Dat dit een jongeman slechtvalk is, een 2e kj om precies te zijn, vond ik vervolgens op bijzondere wijze uit.

Enkele dagen na mijn ontdekking slaagde ik er in een paar eerste fotos te schieten. Prachtig zat hij daar, op een klein leisteen gedekt sierdakje in de torenspits. Van grote hoogte, maar goed in het zicht bekeek hij mij priemend en roerloos. Thuis met de foto op het scherm viel mij direct een kleurring op, aan zijn rechter poot. Daarop waren geen herkenningstekens te zien. Maar op fotos die ik twee dagen later nam, waren wel duidelijk de letters 'BSK' zichtbaar.

'BSK'


Plaats/Location: Vogelenzang, kerktoren/church tower
Datum/Date: 18/08/2019

Aalsmeer

Mijn waarnemingen van 16 en 18 augustus en een paar van de eerste fotos plaatste ik op Waarneming.nl. En daarop kwam via Waarneming.nl op 2 september een onverwachte leuke reactie, van een enthousiaste belangstellende (Yvonne van der Maat).
Met de vraag of ik misschien had gezien of de vogel een kleurring draagt, en zo ja of ik die kon aflezen. Dat heb ik haar direct bevestigd, met de tekens informatie ('BSK'). Zij liet mij de volgende dag al weten dat zij de vogel ringgegevens had kunnen traceren. En dat zij mijn terugmelding ook had ingevoerd in de landelijke ring database (www.griel.nl). 'BSK' is een mannetje afkomstig van de nestkast op de watertoren in Aalsmeer. Daar geboren in het voorjaar een jaar eerder (2018).

Op de uitgebreide website http://www.slechtvalkaalsmeer.nl
is veel informatie en prachtig webcam beeldmateriaal te vinden. Het paartje slechtvalken dat daar toen broedden staan te boek als Sidonia ♀ en Youngster ♂. Hun eerste twee kuikens kropen op 27 april 2018 uit het ei. Een dag later gevolgd door nummer 3 en de laatstkomer Nr 4 tenslotte op 30 april. Twee jongedames en twee jongemannen. BSK ♂ dus één van dit viertal.

Op 19 mei krijgen de kuikens hun ringen (EPB, BSK, COU en CPE)
Plaats/Location: Vogelenzang, kerktoren/church tower
Datum/Date: 01/09/2019

Plaats/Location: Vogelenzang, kerktoren/church tower
Datum/Date: 12/09/2019


Deze slechtvalk jongeling bivakkeert al weer zo'n drie weken op de kerk van Vogelenzang. Slaapt er en jaagt van de torenspits op rondvliegende maaltijden. Enkele dagen terug was een houtduif het slachtoffer. Met de duif in de klauwen vloog die rond, achtervolgd door een buizerd die duidelijk uit was op overname van dat geliefde maaltje.

De vogel is geringd en de herkenbare ringtekens (J/BZ) bleken traceerbaar (Dank aan Yvonne van der Maat !). Deze vogel is een juveniele (1e najaars) vrouw, afkomstig uit de slechtvalk nestkast op het gebouw van het Ministerie van Binnenlandse Zaken in den Haag. Daaruit vlogen dit voorjaar (2021) twee jongen uit (beiden vrouwtjes).

Plaats/Location: Vogelenzang, kerktoren/church tower
Datum/Date: 22/11/2021

De geboorteplaats van onze Vogelenzangse 'Kerkganger' slechtvalk in beeld*. Het hoge 'Manhatten' van Den Haag. Haar nestkast staat bovenop het gebouw van het Ministerie van Binnenlandse zaken. Op de rechter van de twee hoogste torens, rechts achter de torenspits van de kerk. De nestkast zit op een indrukkende hoogte van +/- 140 meter.

Slechtvalken broeden al vanaf 2009 in de regio Den Haag, Delft, Leidschendam. Inmiddels al op zeven hoge torens en kerken in verschillende locaties. Waaronder ook de Sint-Jacobus de Meerderekerk (op de voorgrond).  Die Haagse slechtvalken hebben hun eigen website/blogspot: Link "Over de slechtvalken in de Haagse regio en in het bijzonder die van de H. Jacobuskerk in Den Haag".

*Credit: Afbeelding panorama door Hans van de Langkruis (2013)

Plaats/Location: Vogelenzang, kerktoren/church tower
Datum/Date: 10/3/2022

'J BZ' doezelt weg in het zwoele zomer briesje / 'J BZ' dozes off in the balmy summer breeze'

Plaats/Location: Vogelenzang, kerktoren/church tower
Datum/Date: 23/7/2022

'J BZ' verenkleed' kleurt grijs bruin in het gouden avond licht van de ondergaande zon.

The 'golden hour' evening sunlight turns 'J BZ's plumage  grey brownish

Plaats/Location: Vogelenzang, kerktoren/church tower
Datum/Date: 3/8/2022

Van kortere afstand (20m) op de lagere dakgoot taxeert zij mij met een priemende blik.

Sitting at closer range (20m) in the lower roof gutter, she gauges me briefly with a beaming look.

Plaats/Location: Vogelenzang, kerktoren/church tower
Datum/Date: 3/8/2022

Onmiskenbaar is zij ......'J BZ' / Unmistakingly, she is ......'J BZ'

Using Format