'Te Gast en Vrij'Afmetingen:
Dimensions:

h: 68 cm
w: 81 cm

Quiltersgilde Tentoonstelling 2023

Deze quilt is geëxposeerd op de 37ste Algemene Tentoonstelling van het Quiltersgilde.  Deze jubileum expositie is gehouden van 23 t/m 26 augustus 2023, in Nijkerk met centraal thema 'Kleurrijk'

De quilt was een inzending voor een wedstrijd onderdeel, met het quilt thema 'Gastvrijheid'.

Quilters Guild Exhibition 2023


Titel

Het ontwerp van de quilt is gebaseerd op een eigen foto (onder) van het  laat-middeleeuwse fort 'Rocca Scaligera', gelegen op het schiereiland Sirmione aan de zuidpunt van het Gardameer in Noord Italië.

Deze prachtig behouden burcht heeft een fraaie architectuur, die in het oog springt door haar spannende vlakken en lijnen van meerdere torens en muren, met imposante kragen van hoge kantelen. Van de onderstaande foto (links) is het centrale deel (foto rechts) gebruikt als template voor de quilt.

Title


Rocca Scaligera

Dit fort werd gebouwd in de tweede helft van de veertiende eeuw.
In opdracht van Patricische adelijke familie 'Della Scala', waarvan de leden collectief 'Scaligeri werden genoemd. Zij waren de regerende familie van Verona en de Veneto regio (met uitzondering van Venetië), voor een periode van 125 jaar (1262 to 1387).

Close-up van het centrale deel van de foto links

Een leuk verscholen detail in de foto rechts, zijn twee  personen. Uitkijkend vanuit de burcht gaan hun hoofden net zichtbaar schuil, tussen de middelste twee kantelen op de achterste muur. 

Suggestief lijkt het als waren zij gevangenen, ingesloten achter een reeks dikke muren. Maar zij zijn enkel een paar nieuwsgierige bezoekers. Als (betalend) tourist te gast in de burcht en vrij om daarin rond te dwalen. Zo staan zij dus 'Te gast en Vrij' symbool voor de titel van de quilt, en voor het thema 'Gastvrijheid' van de expositie.


Materialen en Technieken


Materials and Techniques


Using Format