Haas

Hare

De haas gedijt uitstekend in het Hollandse vlakke (polder)land vol sappig groen. Dat hij en zij talrijk zijn is altijd goed te zien tijdens de paartijd. Dan komen zij uit hun dekking en zie je ze hun hormonale achtervolging sprintjes trekken in het open land. Soms verbazingwekkend veel hazen bij elkaar op een (slag)veldje.

Waar je de haas veel minder vaak ziet is in de duinen. Dat is natuurlijk het 'huis territorium' van het duinkonijn, maar de haas is daar toch ook van de partij. Met de komst naar de duinen van de vos en de havik is zijn leven en welzijn er daar echter een stuk  onzekerder op geworden.

Op mijn vogel fotografie rondes in de duinen komt er dus zo nu en dan nog wel eens een haas voor mijn lens, en probeer die dan op de foto te krijgen als de setting interessant genoeg is.

The hare is thriving in the flat Dutch polder and farm land with plenty of juicy greens to nibble on. That they are common is best visible in the mating season. Then they drop their cover and one can see them making their hormones-driven chasing sprints out in the open. Sometimes amazing numbers of hares on a single 'battlefield'.

The hare is a lot less common and conspicuous in the coastal dune belt. That is of course the 'home theater' of the dune rabbit, but the hare is around there also. With the settlement in the dunes of the fox and the goshawk as an all seasons inhabitant, the hare's life and wellbeing have become a lot more precarious.

On my bird photography rounds in the dunes, I occasionally get a hare in front of my lens and will try giving it a shot if the setting looks interesting enough.

Plaats/Site: Amsterdamse Waterleidingduinen
Datum/Date: 13/07/2018

Plaats/Site: Amsterdamse Waterleidingduinen
Datum/Date: 13/07/2018

Haas

Plaats/Site: 'Engelse Bos', Landgoed / Estate 'Huis-te-Vogelenzang'
Datum/Date: 10/04/2011

Using Format