Geelgors

Emberiza citranella

Yellowhammer


Plaats/Site: Vogelenzang
Datum/Date: 28/11/2023

De geelgors.  Is in Nederland een 'Rode Lijst' soort met een bescheiden broedpopulatie van rond de 20.000 paar (info Sovon).
Deze populatie is opvallend geconcentreerd in de oostelijke helft van het land. In het Noorden en Westen ontbreekt de geelgors als broedvogel volledig (kaart onder, links, bron Sovon). 

En ook als doortrekker en wintervogel vertoont de populatie een overeenkomstig begrensde geografische verspreiding (kaart onder, rechts, bron Sovon).


Mijn verrassing was dan ook groot, toen ik op 26 november vanuit de huiskamer zicht kreeg op, ......vier geelgorzen. Mijn eerste ooit  in de achtertuin (sinds 1989), en zelfs ook in de gehele duinstreek van Kennemerland. En nog verrassender was, dat ze na enige tijd ook nog gezelschap kregen van een paar (twee) appelvinken en van een paar (twee) vuurgoudhanen.

De volgende morgen waren de dezelfde vier geelgorzen weer aanwezig. En zelfs meerdere dagen daarna ook nog. Duidelijk pleisterend als 'pauze' tussenstop op hun trek zuidwaarts.

Ook bij geelgorzen gaat de (pleister)liefde door de maag. Op het bollenveld achter ons huis staat nu een lang-arig gras. Ingezaaid voor verbetering van de bodemsamenstelling/chemie, neem ik aan. En voor de gorzen dus een niet te versmaden bron van zaden om de vetreserves voor hun verdere trek weer aan te vullen.


Using Format